Wat doet een vertrouwenspersoon niet?
Binnen iedere functie zijn er dingen die je zeker wel en beter niet kunt doen. Wat is het verschil tussen een vertrouwenspersoon of een vertrouwenscontactpersoon? In de praktijk blijkt dat de functies van de vertrouwenspersoon en de VCP vaak door elkaar gehaald worden. Een vertrouwenscontactpersoon kan een melder ook koppelen aan een vertrouwenspersoon. Het verschil tussen deze twee rollen is dat een vertrouwenscontactpersoon alleen de beginfase van een traject verzorgt. De taak van de VCP is vooral een procedureel adviserende rol. De Vertrouwenspersoon speelt juist een inhoudelijk adviserende rol.
Voor de vertrouwenscontactpersoon is dat niet anders en misschien nog wel dwingender. Want de belangen zijn groot. Het is belangrijk dat de werknemers in de organisatie weten dat er een vertrouwenscontactpersoon is én waarvoor en hoe ze die kunnen benaderen. Wat doet een vertrouwenscontactpersoon niet?
- Oordelen
- Probleem overnemen
- Doorvertellen
- Zelf bemiddelen
- Beloftes doen
- Eigen normen en waarden projecteren
- Actie ondernemen ZONDER toestemming
- Eigen mening ventileren
- Lid van de klachtencommissie zijn
De vertrouwenscontactpersoon doet niet aan waarheidsvinding. Deze zal dus niet “de klacht” onderzoeken, maar het slachtoffer ondersteunen en een mogelijk te volgen route aangeven. De vertrouwenscontactpersoon zal “de klacht” serieus behandelen en geen oordeel geven over de klacht. De vertrouwenscontactpersoon neemt geen maatregelen tegen derden.
Wat is een VCP? Wat is een API? Wie mag geen vertrouwenspersoon zijn? Wat is een agressiecoach? Wat doet een externe vertrouwenspersoon? Kan ik als werkgever maatregelen treffen om mijn medewerkers tegen agressie en geweld te beschermen? Wat is een agressieprotocol? Wat zegt de wet over agressie op de werkvloer? Wat kun je doen tegen agressie en geweld op het werk?