Wat is een herstelcoach?
Herstelcoaching is een vorm van herstelgerichte dienstverlening specifiek gericht op emotioneel en sociaal herstel. Herstelcoaching helpt je om sneller te herstellen van een gebeurtenis die een diepe indruk op je heeft gemaakt. Het vinden van je nieuwe leven in herstel kan een uitdaging zijn. Het is tenslotte een geheel nieuwe manier van leven! Je kunt het gevoel hebben dat je hele wereld op zijn kop is gezet. Dat kan bijvoorbeeld zijn een verkeersongeval, of een ongeluk op het werk, tijdens sport, een zware blessure, maar ook komende uit een periode van verslaving, het overlijden van een dierbare of een relatiebreuk met iemand waar je veel om gegeven hebt.
De herstelcoach helpt personen om het leven na een ongeval of traumatische ervaring waarde te vinden en weer zelfredzaam te worden. Deze situatie kan ertoe leiden dat je je een beetje verloren voelt en dat de grond onder je ongelijk is. Je zult waarschijnlijk vragen stellen over hoe een leven in herstel eruit ziet. Een herstelcoach kan begeleiding bieden om uit een negatieve (vicieuze) cirkel te breken en hiermee het herstel te bevorderen. Ook bij ‘niet-objectiveerbaar letsel’ heeft herstelcoaching vaak een positief effect.
Vanuit de overtuiging dat je zelf het beste weet wat je nodig hebt om te herstellen, helpt de herstelcoach je bij het maken van je eigen herstelplan. Samen met de herstelcoach formuleer je je doelstelling, benoem je wat je nodig hebt om dat doel te bereiken (een behandeling, een cursus, een training of een andere ‘interventie’) en beschrijf je hoe deze ‘interventie’ jou gaat helpen je doel te bereiken. Herstelcoaching is niet vrijblijvend. Met de juiste inzet van coachtechnieken kan de herstelcoach achterhalen wat de drijfveren zijn van een betrokkene en zo betrokkene in beweging krijgen.
Voor een “baat het niet, schaadt het niet” aanpak is geen plek binnen herstelcoaching. Voor een echt goed idee dat voortkomt uit zelfkennis en de vastberaden wil om te herstellen biedt herstelcoaching volop ruimte. Sporten is een natuurlijk medicijn dus, wat bovendien energie geeft. Door sport of beweging kun je bovendien structuur en discipline opbouwen. We zien het dan ook als een positieve gewoonte in je herstel. Er word gekeken samen met jou welke sport bij jouw herstel en jouw doelen past.
Wat is medische nazorg? Wat is een beweegmakelaar? Wat is een coach? Wat is een bewegingscoach? Wat is mental coaching? Wat is een weerbaarheidstrainer? Wat is een agressiecoach? Wat is een ervaringsdeskundige? Wat zijn meest voorkomende blessures bij krachttraining? Wat is een energielek?