Word je agressief door vechtsporten?

Word je agressief door vechtsporten?

1 augustus 2022 0

Je hoort wel eens dat kracht- en vechtsporten als boksen, worstelen en gewichtheffen kan leiden tot een toename van asociaal gedrag. Dat is een beetje het imago, mede met de ontwikkeling van fysieke kracht, de hardheid en machocultuur en dat zie je ook in de media voorbij komen. Voor alle mogelijke resultaten is wel bewijs te vinden. Daarnaast zie je ook veel grof geweld in de hedendaagse media als televisieprogramma’s, films, videogames, videoclips en sportprogramma’s.

Het kijken naar geweld lijkt populair te zijn, maar wat ook populair is, is luisteren naar muziek met gewelddadige teksten. Het is een vooroordeel dat men denkt dat een vechtsport agressief gedrag stimuleert. Onze praktijkervaringen zijn dat het tegendeel is waar en dat dit eigenschappen als bescheidenheid, zelfbeheersing, zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, zelfacceptatie, respect, discipline en juist het kwijtraken van agressie bevorderd. Deze waarden staan centraal in vrijwel alle vechtsport disciplines. Maar dit heeft meer te maken met factoren die verband houden met het beoefenen van een vechtsport, zoals de sfeer en manier van coaching, dan met het sporten zelf.

Door agressie in een trainingssituatie te plaatsen, leert de leerling om te gaan met conflicten en zijn of haar agressie zo te richten dat er ook daadwerkelijk een oplossing voor het conflict komt. Vechtsport in een gecontroleerde omgeving heeft een positief effect op agressie-regulatie. Het is hierbij van belang dat er een vertrouwensband ontstaat tussen de leerling en de trainer. Deze trainingen worden aangeboden binnen een veilig pedagogisch klimaat, waarbij er een geschoolde trainer de lessen verzorgd om dit te waarborgen.

Je kind op vechtsport, een goed idee? Vechtsport als therapie: wat is dat? Heeft vechtsport mentale voordelen? Vechtsporten en vechtkunst hetzelfde? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Is vechtsport goed voor zelfbeheersing? Is vechtsport lekker tegen stress? Is mentale training in vechtsport nodig? Wat is het verschil tussen een vechtsport en zelfverdediging? Wat is een staredown?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar