Dutch Unlimited is gemoedelijk, overzichtelijk en veilig. Voor alle cursisten en alle andere betrokken lever ik graag een bijdrage aan het behouden van een veilige sport-en leeromgeving. Sport en sportplezier is waar ik al een leven lang mee bezig ben naast mijn dagelijkse werk. Gecertificeerd vertrouwenscontactpersoon, zowel intern bij Dutch Unlimited als voor een externe partij.
Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is een laagdrempelig aanspreekpunt als er vragen of zorgen zijn, of wanneer er incidenten hebben plaatsgevonden op gebied van grensoverschrijdend gedrag. Dat kan gaan over pesten, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie. Een VCP biedt een luisterend oor en is een ‘zorgzame wegwijzer’.
Verder ben ik gespecialiseerd en gepassioneerd in leren omgaan met emotie, agressie en geweld. Met de jaren heb veel ervaring opgedaan in het adequaat voeren van vertrouwelijke gesprekken. Kom je in aanraking met ongewenst gedrag, neem contact met mij op. Als vertrouwenscontactpersoon ben ik zowel telefonisch als per mail bereikbaar. Als VCP ben ik in het bezit van de volgende credentials:
- Centrum Veilige Sport Nederland: module pesten, discriminatie en seksuele intimidatie;
- Dopingautoriteit: module Trainer-Coach: niveau 3, 4 en 5;
- Privacywet AVG en in bezit van relevante VOG
Goed kunnen luisteren, empathisch zijn, goed kunnen doorvragen en beschikken over een scala van de mogelijkheden die een sporter, trainer of bestuurslid kan doorlopen om grensoverschrijdend gedrag te stoppen. Als het nodig en gewenst is, kan de VCP iemand gericht en gepast begeleiden naar hulpverlening of samen bepalen wat de vervolgstappen worden. De vertrouwenscontactpersoon is er ook voor vragen die kunnen spelen vóór dat er problemen zijn. Een vertrouwenscontactpersoon helpt het bestuur met preventie en zet zich in om, samen met anderen, nieuwe incidenten te voorkomen. Je kunt terecht met vragen die je niet makkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. Wat ook een serieus punt van aandacht is vandaag de dag, is het opstellen van een agressieprotocol voor verenigingen, scholen of bedrijven.
Wat is het verschil tussen een vertrouwenspersoon of een vertrouwenscontactpersoon? In de praktijk blijkt dat de functies van de vertrouwenspersoon en de VCP vaak door elkaar gehaald worden. Een vertrouwenscontactpersoon kan een melder ook koppelen aan een vertrouwenspersoon. Het verschil tussen deze twee rollen is dat een vertrouwenscontactpersoon alleen de beginfase van een traject verzorgt. De taak van de VCP is vooral een procedureel adviserende rol. De Vertrouwenspersoon speelt juist een inhoudelijk adviserende rol.