Wat is het verschil tussen pijn en een blessure?
Pijn en een blessure zijn niet hetzelfde, volgens sportfysiotherapeut en onderzoeker aan de Deense Aalborg Universiteit Morten Hoegh. Een blessure aan een weefsel gaat bijna altijd gepaard met pijn. Omgekeerd gaat pijn niet altijd samen met schade aan weefsels (pijn kan bijvoorbeeld ook ontstaan doordat de verwerking van pijnsignalen door het centrale zenuwstelsel verstoord is geraakt). Waarom is het belangrijk om onderscheid tussen die twee te maken?
Niets zo vervelend als je training te moeten stoppen vanwege een blessure. Maar is elke pijn als gevolg van sport ook echt een blessure? Het komt vaak voor dat sporters pijn voelen zonder dat er iets afwijkends aan hun weefsels valt te ontdekken.
Weefselschade en pijn zijn echt twee losse dingen. Een belangrijk verschil is dat je psyche geen invloed heeft op beschadigd weefsel, terwijl pijn wél beïnvloedt wordt door je verwachtingen en opvattingen. Ben je angstig over je pijn? Dan kan de pijn erger worden. Nog een verschil: weefselschade is objectief vast te stellen, bijvoorbeeld met een scan of echo, maar ook met functietests om lichamelijke beperkingen in beeld te krijgen. Pijn daarentegen, kan alleen de patiënt rapporteren.
Hoegh en zijn ploeg pleiten er daarom voor onderscheid te maken tussen een sportgerelateerde blessure en sportgerelateerde pijn.
Wat is pijn? Hoe ontstaat pijn? Wat is pijn incasseren? Wat is door de pijn heen gaan? Wat betekent pijn is fijn en bloed moet? Wat betekent pijn met pijn bestrijden? Wat is uitstralende pijn? Wat betekent alles doet pijn? Wat is de relatie tussen angst, spanning en pijn? Hoe ontstaat een sportblessure? Is er relatie tussen stress en blessures? Welke risicofactoren zijn er die de kans op een blessure verhogen? Wat betekent een mentaal breekpunt?