Wat is multiplanaire training?

Wat is multiplanaire training?

7 maart 2023 0

ouw lichaam beweegt niet in één dimensie. Er zijn drie verschillende bewegingsvlakken: het sagittale, frontale en transversale. In elk vlak ontstaan verschillende bewegingen in de gewrichten. Jouw lichaam beweegt in deze drie dimensies en de trainingsprogramma’s die je toepast, moeten dit weerspiegelen. Het ontwerpen van een trainingsprogramma dat alle bewegingsvlakken gebruikt is noodzakelijk om een transfer te kennen naar het dagelijks leven.

De grootste reden achter krachttraining, is om onze levenskwaliteit te behouden of verbeteren. We passen krachttraining dan ook toe in revalidatie, bij het corrigeren van houdingsafwijkingen, om de belastbaarheid van het lichaam te vergroten of in functie van valpreventie.

Eén van de grootste misvattingen is je in het beoogde bewegingsvlak moet bewegen om daar in dat vlak een trainingseffect te krijgen. Sommige trainers beweren dat, wanneer je jouw vaardigheden in het frontale vlak wil verbeteren, je jou specifiek moet concentreren op bewegingen binnen dit vlak (zoals laterale lunges).

Als je echter een traditionele lunge of splitsquat uitvoert, moet je jouw knie controleren zodat die niet binnen- of buitenwaarts roteert en onstabiel staat, wat betekent dat je continu traint om beweging in zowel het frontale en transversale vlak te voorkomen.

Wat is het verschil tussen aëroob en anaerobisch? Wat is een full body workout-schema? Wat is HIIT training? Wanneer wordt sporten ongezond? Is goed leren ademen belangrijk? Waarom moet ik kotsen na een heftige workout? Welke brandstof heb ik nodig tijdens het sporten? Kan ik sporten als ik me niet lekker voel? Is het normaal dat je duizelig wordt tijdens het sporten? Wat zijn veel voorkomende klachten tijdens het sporten? Hoe nuttig is maximaal trainen? Wat zijn compound oefeningen? Wat zijn isometrische, excentrische en concentrische bewegingen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar