Wat is het verschil tussen aëroob en anaerobisch?

Wat is het verschil tussen aëroob en anaerobisch?

9 maart 2023 0

Aërobe oefening is elk type cardiovasculaire conditie of “cardio”. Tijdens cardiovasculaire conditionering nemen uw ademhaling en hartslag gedurende een langere periode toe. Voorbeelden van aërobe oefeningen zijn onder meer baantijden maken, hardlopen of fietsen.

Anaërobe oefeningen omvatten snelle uitbarstingen van energie en worden gedurende een korte tijd met maximale inspanning uitgevoerd. Voorbeelden zijn springen, sprinten of zwaar tillen.

Je ademhaling en hartslag verschillen in aerobe activiteiten versus anaerobe. Zuurstof is je belangrijkste energiebron tijdens aërobe trainingen.

Tijdens aërobe oefening, adem je sneller en dieper dan wanneer je hartslag in rust is. Je maximaliseert de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Je hartslag stijgt, waardoor de bloedtoevoer naar de spieren en terug naar de longen toeneemt.

Tijdens anaerobe oefeningen heeft je lichaam onmiddellijke energie nodig. Je lichaam vertrouwt op opgeslagen energiebronnen, in plaats van zuurstof, om zichzelf te voeden. Dat omvat het afbreken van glucose.

Je fitnessdoelen moeten helpen vaststellen of je moet deelnemen aan aerobe of anaerobe oefeningen. Als je net begint met trainen, wil je misschien beginnen met aerobe oefeningen om uithoudingsvermogen op te bouwen. Als je al heel lang aan het trainen bent of snel wilt afvallen, voeg dan anaerobe workouts toe aan je routine. Sprints of intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) kunnen je helpen je doelen te bereiken.

Voordelen van aerobe oefeningen

Aërobe oefening kan tal van voordelen voor je gezondheid bieden, waaronder het verminderen van je risico op een hartaanval, diabetes type 2 of een beroerte.

Andere voordelen van aerobics zijn:

 • Kan je helpen gewicht te verliezen en het uit te houden
 • Kan helpen de bloeddruk te verlagen en te beheersen
 • Kan je uithoudingsvermogen verhogen en vermoeidheid verminderen tijdens het sporten
 • Activeert het immuunsysteem, waardoor je minder snel verkoudheid of griep krijgt
 • Versterkt je hart
 • Verbetert de stemming
 • Kan je helpen langer te leven dan degenen die niet sporten

Risico’s van aërobe oefening

Aërobe oefening kan bijna iedereen ten goede komen. Maar vraag de goedkeuring van je arts als je lang inactief bent geweest of als je in een chronische toestand leeft. Als je nog geen ervaring hebt met aerobics, is het belangrijk om langzaam te beginnen en geleidelijk op te werken om het risico op verwondingen te verminderen. Begin bijvoorbeeld met 5 minuten per keer en voeg elke keer 5 minuten toe tot je een stevige wandeling van 30 minuten maakt.

Voordelen van anaërobe oefening

Anaerobe oefeningen kunnen nuttig zijn als je spiermassa wilt opbouwen of afvallen. Het kan ook nuttig zijn als je al heel lang oefent en een oefenplateau wilt doorduwen en een nieuw doel wilt bereiken. Het kan ook helpen om de spiermassa te behouden naarmate je ouder wordt.

Andere voordelen zijn:

 • Versterkt botten
 • Verbrandt vet
 • Bouwt spieren op
 • Verhoogt uithoudingsvermogen voor dagelijkse activiteiten zoals wandelen, dansen of spelen met kinderen

Risico’s van anaërobe oefening

Anaërobe oefening kan zwaar zijn voor je lichaam. Op een schaal van 1 tot 10 voor waargenomen inspanning, is anaërobe oefening met hoge intensiteit iets meer dan een zeven. Het wordt meestal niet aanbevolen voor fitness-beginners.

Vraag de goedkeuring van je arts voordat je anaerobe trainingen aan je routine toevoegt. Werk samen met een gecertificeerde fitnessprofessional (MMA conditioning specialist) die je kan helpen een anaëroob programma te maken op basis van je medische geschiedenis en doelen.

Voor trainingen zoals HIIT en krachttraining kan een fitnessprofessional (MMA conditioning specialist) ook de juiste trainingstechnieken demonstreren. Het uitvoeren van de oefeningen met de juiste techniek is belangrijk om letsel te voorkomen.

Voorbeelden van aërobe oefening

Tijdens aërobe activiteiten verplaats je grote spieren in je armen, benen en heupen. Je hartslag zal ook gedurende een langere periode omhoog gaan. Voorbeelden van aërobe oefeningen zijn:

 • Jogging
 • Stevig wandelen
 • Baantjes trekken
 • Aërobe dansen, zoals Zumba
 • Langlaufen
 • Trappen lopen
 • Wielersport
 • Elliptische training
 • Roeien

Voorbeelden van anaerobe oefeningen

Anaërobe oefeningen worden met maximale inspanning gedurende een kortere tijd uitgevoerd. Voorbeelden zijn:

 • Intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT)
 • Zwaar gewicht tillen
 • Gymnastiekoefeningen, zoals plyometrics, spring squats of boxsprongen
 • Sprinten (tijdens hardlopen, fietsen of zwemmen)

Hoe vaak moet je aerobe versus anaerobe oefeningen doen?

De American Heart Association beveelt aan dat gezonde volwassenen minstens 30 minuten matige intensiteit aërobe training krijgen, minstens 5 dagen per week, of minstens 25 minuten krachtige aërobe activiteit 3 dagen per week. Je kunt ook twee keer per week krachttraining toevoegen om je routine af te ronden.

Anaërobe oefeningen kunnen belastend zijn voor het lichaam. Met goedkeuring van een arts en de hulp van een gecertificeerde fitnessprofessional (MMA conditioning specialist) kunnen anaerobe oefeningen worden toegevoegd aan je wekelijkse trainingsroutine.

Voer anaërobe oefeningen zoals HIIT-trainingen niet meer uit dan twee of drie dagen per week, waarbij je altijd ten minste één volledige hersteldag tussendoor toelaat.

Aërobe en anaerobe oefeningen kunnen heilzaam zijn voor je gezondheid. Afhankelijk van je doelen en je fitnessniveau, kun je twee tot drie keer per week beginnen met aerobe oefeningen zoals wandelen, joggen en krachttraining.

Naarmate je uithoudingsvermogen en kracht opbouwt, kun je anaërobe oefeningen toevoegen zoals HIIT en plyometrics. Deze oefeningen kunnen je helpen spieren te krijgen, vet te verbranden en je uithoudingsvermogen te vergroten.

Raadpleeg je arts voordat je met een trainingsroutine begint. Je kunt ook werken met een gecertificeerde fitnessprofessional (MMA conditioning specialist) in je sportschool of buurthuis die de beste routine voor jou kan aanbevelen.

Wat is een full body workout-schema? Wat is HIIT training? Wanneer wordt sporten ongezond? Is goed leren ademen belangrijk? Waarom moet ik kotsen na een heftige workout? Welke brandstof heb ik nodig tijdens het sporten? Kan ik sporten als ik me niet lekker voel? Is het normaal dat je duizelig wordt tijdens het sporten? Wat zijn veel voorkomende klachten tijdens het sporten? Hoe nuttig is maximaal trainen? Wat zijn compound oefeningen? Wat is multiplanaire training? Wat zijn isometrische, excentrische en concentrische bewegingen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar