Is je best doen goed genoeg?
Je best doen is gericht op doorbijten, discipline, hard werken. Je best doen moet je op school, op je sport, in sociale contacten en daarna op je werk. Voor dat proefwerk, tentamen, examen, dat toernooi of wedstrijd, dat sollicitatiegesprek of voor die ene deadline op je werk. Over het algemeen krijgen wij het “Je moet je best doen” met de paplepel ingegoten. Weet je nog? ‘Wel goed je best doen, hoor!’
Maar wat is dat eigenlijk je best doen? Je inzetten? Het perfect doen? Moeite doen? Het is eigenlijk nogal een vage uitdrukking. En helpt het om dat te zeggen tegen iemand? Analytisch bekeken kan dat niet: beter dan best bestaat niet. Je kunt niet meer dan je best doen. Maar zo werkt taal niet.
Is ‘goed je best doen’ een garantie dat iets ook echt gaat lukken? Het is ook zo dat ieder zijn ‘best’ niet hetzelfde is. Net als ieder zijn of haar 100,00% geeft… dat is iets heel persoonlijk. Denk maar aan zoiets als doorzetten, dat is voor een ieder totaal iets anders.
Het kan ook zo zijn, dan jij jezelf niet goed genoeg vindt, wat dan voor een diepe overtuiging kan zorgen dat je nog beter dan je best gaat doen. Maar is het dan ooit echt goed genoeg?
Voor mij persoonlijk was dat anders en moest ik vooral veel meer dan mijn best doen, ver boven gemiddeld was het mikpunt. Alles geven en goed genoeg is vooral niet goed genoeg. Dat is dan weer bij mij met de paplepel ingegoten. Dit heeft mij ook gebracht waar ik nu ben en help ik anderen in hun challenge-zone om te komen waar zij willen zijn.
Wat betekent alles geven? Is goed genoeg, goed genoeg? Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Wat betekent afmatten? Wat is trainen op karakter? Wat is de betekenis van helemaal losgaan? Hoe nuttig is maximaal trainen? Wat is een slijtageslag? Hoe haal je alles uit het leven? Wat is levenskunst? Wat is generatie slapjanus? Wat is een tachyon? Wat is drukverslaafd zijn?