Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met suiker eten?

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met suiker eten?

25 september 2024 0

Suiker zit in veel voedingsmiddelen aan, maar het is ‘eigenlijk’ niet goed voor ons. Het is belangrijk te weten dat verwerkte suikers anders zijn dan natuurlijke suikers in fruit, groenten, sappen en zuivelproducten.

Stoppen met suiker eten, zal je op korte en lange termijn verschillende veranderingen in je lichaam bewerkstelligen en kan leiden tot veranderingen in je lichaam zoals: verminderd risico op type 2 diabetes, afname van gewicht, verbetering van de bloedsuikerspiegel, vermindering van ontstekingen en verbetering van de gezondheid van het hart en bloedvaten.

Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en (suiker)hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen. Hoe lang de afkickverschijnselen duren, wisselt per persoon. Over het algemeen duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen. Als je gezonder wil gaan leven of wil afvallen, is het stoppen met, of minderen van suiker een goed idee. Deze ontwenningsverschijnselen zijn niet plezierig, maar zullen verdwijnen zodra je lichaam eraan gewend is om geen suiker meer binnen te krijgen.

Het zal ongeveer 1 tot 2 uur na het eten zijn dat de bloedsuiker weer daalt naar een normaal niveau. Suiker veroorzaakt een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel (piek van energie), gevolgd door een uitgeput en futloos gevoel. Door suiker te verminderen gaat je lichaam zelf zorgen voor een constante en evenwichtige energievoorziening. Dit zorgt voor een hoger energie- en alertheidsniveau.

Helemaal stoppen met suiker eten is dus vrijwel onmogelijk. Je hoeft suiker niet te mijden en je lichaam maakt geen onderscheid tussen suikers die van nature aanwezig zijn en toegevoegde suikers, dat wil zeggen:

  • Geraffineerde suikers: witte suiker, cassonade, bruine suiker & such & more.
  • Toegevoegde suikers: gebak, vruchtenyoghurt, ijs, muesli, jam, vruchtensap & such & more
  • Zoetstoffen: aspartaam, stevia & such & more
  • Alcohol

Het is dus goed om te letten op onze suikerinname en met name bij producten met toegevoegd suikers. Pas op voor verborgen suikers! Bijvoorbeeld alle ingrediënten die eindigen op -ose zijn suiker; glucose, sacharose, fructose & such & more. Wees ook voorzichtig met alle siropen: zetmeelstroop, maïsstroop & such & more Dit zijn simpelweg suikers! Suiker ontzettend veel verschillende benamingen!

Maar er is niks mis met wat natuurlijke suikers in jouw dagelijkse eetpatroon.

Wat moet je weten over suiker? Wat zijn suikervervangers? Wat kun je doen als je te veel suiker hebt gegeten? Wat zijn de oorzaken van suikerhoofdpijn? Wat is een suikerdip en hoe deze te voorkomen? Zit er suiker in light-frisdrank? Zijn fruitsuikers beter dan toegevoegde suikers? Zijn zoetstoffen onschuldig? Hoe zit het dan met ‘zero’-frisdranken? Zit er suiker in light-frisdrank? Zit er suiker in brood? Zit er suiker in groente? Hoeveel suiker zit er in granenrepen? Is maltitol de nieuwe suikervervanger?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar