Wat zijn Lonsdale jongeren?

Wat zijn Lonsdale jongeren?

28 augustus 2022 0

Lonsdale is een merk met een extreem rechts imago, de associatie met racisme en rechtsradicale jeugd. In de jaren ’90 floreert in Nederland de Gabber subcultuur. Deze subcultuur die draait om harde en snelle house muziek heeft een aantrekkingskracht op extreemrechtse jongeren. Zij bepalen zo vrij sterk het beeld van de jongeren in deze subcultuur, die later worden aangeduid als Lonsdalejongeren.

Lonsdalers of Lonsdale-jongeren zijn sinds 2004 in Nederland een containerbegrip voor racistische jongeren, rechts-extreme of ultra-rechtse jongeren, voor de daders en verdachten van brandstichtingen op moskeeën en het kladden van racistische leuzen. Deze jongeren droegen kleding van het merk Lonsdale en werd geadopteerd als hun ‘uniform’. Een andere oorzaak hierin was dat een aantal neonazi’s Lonsdale als een soort ‘kenmerk’ zagen. In 2005 noemde de AIVD de Lonsdale-jeugd nog een potentiële bedreiging voor de democratische rechtsorde.

Lonsdale kleding is door veel beroemde boksers gedragen, bijvoorbeeld Mike Tyson, Henry Cooper, Mohammed Ali en Lennox Lewis. Generatie Lonsdale: extreem-rechtse jongeren in Nederland na Fortuyn en Van Gogh.

Wat is een straatsoldaat? Neemt het geweld toe op straat? Wat is straatterreur? Wat is uitgaansgeweld? Wat betekent verhuftering? Hoe komt het dat de verharding in onze samenleving toeneemt? Wat zijn de grootste problemen van deze tijd? Wat is veranderingsbereidheid? Welke vormen van agressie zijn er? Is agressie ook communicatie?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar