Veel klagen door overgewicht

Leer omgaan met emotie, agressie en geweld.

Overgewicht is in Nederland een duidelijke en chronische issue om giga over te klagen in Nederland, terwijl er sinds de 80-er jaren nog nooit zoveel sportscholen zijn geweest in ons land. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er wel iets doen met bewegen. We worden steeds zwaarder. En het einde is nog lang niet in zicht. Sportfysiotherapeut Maurice van Veldhooven spreekt over “generatie slapjanus” en dat is natuurlijk niet helemaal gek. Zie hier Tip van de coach. Ook niet geheel verrassend natuurlijk:

  • Alles gebeurt vooral zittend of hangend. Alles kan online gekocht, besteld of worden geregeld, je hoeft geen stap meer te zetten. Zitten is het nieuwe roken.
  • Alles is bijna E-bike (Fatbike) tegenwoordig, er is geen ‘echt’ bewegen meer bij, want daar worden we natuurlijk moe van of we gaan er van zweten. Wel de illusie dat je veel beweegt.
  • We staren doelloos achter onze laptop, Pc of smartphone om naar allerlei soorten en maten van digitale aanstellerij van anderen of van jezelf.
  • Ondanks alles online kan, we geen energie hoeven te verbruiken om ergens te komen, weinig hoeven te bewegen, wordt er toch nog geroepen dat men geen tijd heeft.
  • Altijd die boog gespannen hebben met als gevolg chronische stress die daarin een belangrijke rol speelt: hierdoor kiezen we sneller voor iets makkelijks, iets wat bij wijze van spreken ‘on the go’ op te eten is. Alles is vandaag de dag on the go.
  • Vandaag de dag is zo’n beetje iedereen aan het bingen (lees: bingewatchen, comakijken of marathonkijken) voor de televisie om de dag door te komen. Teveel tv kijken is natuurlijk niet goed, tenzij je echt helemaal niks anders kunt bedenken om je vrije tijd mee op te vullen.
  • De illusie hebben dat een airfryer gezonder is voor je. Dit is vooral afhankelijk van wat je erin bereid. De bekende snackbarproducten zijn niet gezond te noemen, ook niet als ze bereid zijn in een airfryer. Daarbij worden bij die snacks vaak sauzen gebruikt die flink aantikken qua calorieën.

Het welbekende grapje lijkt nog dichter bij de realiteit te zijn dan een grapje: “Ik zoek nog een fitnessmaatje. Eentje die doordeweeks niet kan en in het weekend geen zin heeft”. Ondanks minstens 50 jaar aan fitness trends in Nederland.

De fysieke en mentale gevolgen van overgewicht zijn allemaal al bekend, daar hoeven we het helemaal niet over te hebben. Dat het groot risicofactor is voor tal van ziektebeelden weten we ook allemaal. Dat we in Nederland hedendaags 4 op de 10 mensen matig tot ernstig overgewicht heeft weet inmiddels ook iedereen. Dat de eet-en beweeggewoontes van Nederlanders ronduit slecht te noemen zijn, is ook geen nieuws meer. Eindeloos veel informatie over te vinden en te krijgen. Websites, online filmpjes, televisieprogramma’s, tijdschriften en blog of vlogs in overvloed. Het enige wat overblijft is het ‘willen’ doen’, jezelf ertoe zetten, mans genoeg zijn om het iets vol te houden en door te ‘willen’ zetten, maar vooral ook een adaptieve mindset hebben. Dat is allemaal geen geheim of complexe wetenschap. Het geheim van vooruit komen is beginnen. Het zit ‘m allemaal in het ‘echt willen’ en anders blijft het maar een beetje prietpraat. Je enige limiet is je manier van denken. Bekijk hier onze pagina Varieer je voeding.

Sensei Jacky Gouda motivational and inspiring sports quotes. Leuke, inspirerende en motiverende oneliners over sporten. Sportieve quotes. sport citaten, sport spreuken, uitspraken en sport mindset.
Praten, praten en nog eens praten. Praten over iets gaan doen is anders dan ‘het gaan doen’. Dus het wordt ook tijd om te gaan doen in plaats van er oeverloos over te praten. Er is altijd wel een excuus of een oma die jarig is, waar je naartoe kunt gaan, de hoogste tijd om ‘te willen’ door te gaan pakken!
GroenBlauwe zone, Gouda, Westergouwe, Moordrecht, natuurgebied, recreatiegebied, Sensei Jacky, Dutch Unlimited Martial Arts
Niemand heeft tijd, iedereen heeft het druk, druk, druk. Als je vandaag de dag aan iemand vraagt: “Hoe gaat het met je?”, dan is het antwoord negen van de tien keren: “druk, druk, druk”. Is dat echt een antwoord? Betekent dat goed of niet goed? Uiteindelijk gaat het niet om tijd hebben, maar uit die illusie stappen dat je geen tijd hebt, maar het gaat vooral om tijd ‘willen’ maken.
It's not about where you started, but where you are now, In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst
In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Dit is ook geen raketwetenschap. We hebben allemaal giga succesverhalen met grote namen en sporten, alleen leef je nu en vroeger zit vooral alleen nog maar in hoofd en voor de rest is het niks.
Vind een manier, geen smoesje. Find a way, not an excuse.
Vind een manier, geen smoesje. Wees sterker dan je eigen verzonnen smoesjes. Smoesjes leveren ook geen enkel resultaat op, dat mag helder zijn. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Wat is quitter-gedrag? Wat is generatie slapjanus? Wat zijn de grootste problemen van deze tijd? Is overgewicht in Nederland een groeiend probleem? Is een e-bike slecht voor mijn conditie? Is eten uit de airfryer gezond? Wat is de keerzijde van sociale media? Wat brengt gezond eten niet? Waarom is langdurig zitten ongezond en onproductief? Kun je te dik en tegelijk toch gezond zijn? Wat is een adaptieve mindset? Wat betekent door zure appel heen bijten? Waarom heb je discipline nodig?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar