Wat betekent rouwtherapie?

Wat betekent rouwtherapie?

1 maart 2025 0

Heb je last van verlies en rouw? Soms loop je vast in het rouwproces. Vaak hoor je de woorden rouwtherapie en rouwverwerkingstherapie. Deze woorden hoor je doorgaans door elkaar gebruikt worden als het gaat om het verwerken van een impactvol verlies.

Verlieservaringen kunnen ontzettend moeilijk zijn en soms kost het veel tijd om het een plek te kunnen geven en het leven weer op te pakken. Bijvoorbeeld wanneer een dierbare overlijdt. Soms rouwen we ook om het verlies van een relatie of van een baan, om een miskraam of om een geliefde die na een ongeluk niet meer hetzelfde is. Dit soort verlieservaringen zijn moeilijk voor ons en hebben vaak tijd nodig om een plek te kunnen geven. Daarvoor heb je (mogelijk) psychologische ondersteuning, hulp en begeleiding nodig. We noemen dat ook wel complexe rouw. Speciale rouwtherapie of lotgenotencontact kan dan helpen.

Een rouwproces is een een persoonlijk proces en verloopt bij iedereen anders, maar er zijn wel bepaalde overeenkomsten. Denk bijvoorbeeld aan twee broers die rouwen om dezelfde vader doen dit ieder op hun eigen manier. Dat maakt het soms lastig om elkaar tot steun te kunnen zijn terwijl je zelf zo zoekende bent. Jouw eigen rouwproces stap-voor-stap (rouwen en opbouwen) nemen in je eigen tempo en het verlies en rouw een plek geven in je dagelijks leven..

Rouwverwerking therapie gaat niet alleen over jouw verlies, maar vooral wat het gemis doet en welke veranderingen het teweegbrengt. Gericht op het verkennen van de emoties, gedachten en gevoelens die gepaard gaan met rouw. Zelf ben ik ook ooit vastgelopen inzake verlies van mijn eigen vader in het jaar 2001. Toen was ik zelf 33 jaar en in de eerste instantie vond ik het allemaal een softe bedoeling en niet voor mij. 11 jaar later ben ik vrijwillig in rouwverwerking therapie gegaan op advies van mijn eigen vrouw. Als je vrouw dit soort dingen roept, moet je hier gehoor aan geven. Ik kan niet anders zeggen dat dit mij persoonlijk heeft geholpen om weer verder te kunnen met mijn eigen missie in dit mooie leven. Die zag ik zelf niet aankomen en had hier hele andere verwachtingen bij. Das ook meteen het gevaar aan verwachtingen en je moet niet alles geloven wat je denk.

Dit heb ik gedaan bij Jeannette Kieviet uit Ridderkerk. Een gediplomeerd therapeute en ik wilde zelf een persoon tegenover mij hebben die zelf vooral iets soortgelijks heeft meegemaakt had en die diplomaatjes doen mij persoonlijk erg weinig. Liever een ervaringskundige met toegepaste kennis en ervaring dan een boekenwurm of studiebol. “It takes one, to know one” en ik kan niet anders zeggen dat dit geholpen heeft om weer in mijn eigen krachten te staan. Ik ben haar dankbaar voor het leven mag ik wel zeggen. Velen lopen vast in dit proces omdat ze geleerd hebben hun emoties die nodig zijn om hun verlies te verwerken, te onderdrukken, waaronder ik zelve. Zelf ben ik niet opgevoed maar geconditioneerd met de mindset “pijn is fijn en bloed moet“. Ook ik ben een leerling des levens vanaf 1970 en ook ik kan elke dag weer wat nieuws leren.

Wat betekent regressie in de psychologie? Wat doet een familieopstelling met je? Moet je alles geloven wat je denkt? Wat zijn onzichtbare littekens? Wat is zelfsabotage en waarom werk jij jezelf tegen? Is iets wat ongemakkelijk is, ook meteen onverantwoord? Wat is een hoge pijngrens? Is mijn lichaam sterker dan mijn geest? Waarom kun je beter geen overhaaste conclusies trekken? Kun je je brein herprogrammeren? Wat betekent mentale vorming? Wat betekent mind-body connection? Is pijn een emotie? Wat is mindset? Wat betekent een mentaal breekpunt? Heb je invloed op je eigen mindset? Wat is een interne criticus? Kun je een oorlogstrauma doorgeven? Kan het stoïcisme helpen voor een ultieme mindset?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar