Wat is een emotionele uitbarsting?
We voelen allemaal emoties en die hebben ook een functie in situaties waarbij je gedrag vertoont wat passend is. Bij een uitbarsting van emoties is er een grens overschreden waarbij je deze heftige emoties niet meer onder controle hebt en reageert een persoon buiten proportioneel emotioneel. Deze emoties zijn menselijk, we kennen ze allemaal zoals bijvoorbeeld boosheid, opstapelingen van stress of vermoeidheid, angst, nare herinneringen of bijvoorbeeld verdriet.
Grenzen uittesten en af en toe een flinke emotionele uitbarsting hebben is niet raar of ongezond gedrag. Check wel even wat het draagvlak is van deze eventuele ‘korte lont’ of wat de basis is van deze emotionele prikkelbaarheid en waarom deze zo explosief kan worden bij woede-uitbarstingen. Er zit wel verschil in de hoeveelheid uitbarstingen, de intensiteit ervan, de manier waarop het onze relatie met hen versterkt of juist schaadt en hoe we ons erbij voelen. Dat verschil ligt vooral aan de manier waarop wij er mee omgaan.
Wat betekent als je zwart voor je ogen ziet? Waarom schamen we ons om te huilen? Is schreeuwen goed voor je? Helpt op vakantie gaan altijd tegen stress? Hoe zit het met opgekropte woede? Wat is een woedeaanval? Hoe uit jij je woede? Hoe kom ik van mijn woede af? Wat betekent hoog in je emotie zitten? Hoe agressief ben jij? Neem ik genoeg tijd om te ontladen? Wat is frustratieagressie? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Wat betekent door het lint gaan? Waarom helpt het niet om tegen iemand te zeggen ‘doe eens rustig!’?