Wat is kooivechten?

Wat is kooivechten?

23 oktober 2021 0

Een klap in het gezicht van de beschaving, zo beoordeelden velen de bloedige kooigevechten toen het net gepresenteerd werd. ‘Walgelijk’, luidde het oordeel van Erica Terpstra, minister van Welzijn, Volksgezondheid en Sport, over de vechtsport free fight, tijdens het Free Fight Gala 1996. Inmiddels is het aan de hand van vechtsportorganisatie UFC uitgegroeid tot miljardenbusiness, behoort het in de Verenigde Staten tot de vijf populairste sporten. Free fight is niet veel meer dan straatvechten. Alleen het Amerikaanse ultimate fight, dat plaatsvindt in een kooi, kent minder regels. Slaan, kniestoten, trappen en wurgen, het mag allemaal bij free fight.

Elleboogstoten en vuistslagen op het hoofd zijn niet toegestaan, klappen met de vlakke hand wel. Die zijn vaak effectiever, een klap kan flinke wonden aan het hoofd toebrengen. Doel van het gevecht is de tegenspeler knock-out te krijgen. De partijen van barbaarse kooivechten (cage fighting) vinden plaats in een kooi, vandaar de controversiële term ”kooivechten”. Kooivechten is initiëel een soort vechtsport waarbij zowat alles wordt toegestaan, zelfs bijten en wurgen, en waarbij de tegenstanders binnen de omheining van een kooi moeten blijven.

Er zijn diverse namen voor MMA (Engels voor: gemengde gevechtskunsten), waaronder free fight (‘het vrije gevecht; ), vale tudo (‘alles mag’) en cage fight (‘kooigevecht’). Mixed Martial Arts is een allround vechtsport en van oorsprong staat MMA bekend als Free Fight. Vandaag de dag wordt MMA meer toegankelijk gepresenteerd. Het grote verschil met “gangbare vechtsporten is dat veel geoorloofd is, van stoot-en traptechnieken, elleboog-en knietechnieken, tot klem-en wurgtechnieken. Hoewel de vechters vaak gehavend uit de strijd komen, vallen er zelden tot nooit zwaargewonden doordat de vechters in topconditie verkeren en vaak beschikken over een groot incasseringsvermogen. Het is niet simpelweg kooivechten, maar echt topsport waarbij heel hard wordt getraind om tot ultieme prestaties te komen.

Welke vechtsporten zijn er? Vechtsporten en vechtkunst hetzelfde? Wat betekent last man standing?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar