Wat wordt er bedoeld met karma?
Het begrip karma komt uit het boeddhisme en hindoeïsme. Karma wordt in het boeddhisme en hindoeïsme gezien als een natuurwet. Het is de wet van oorzaak en gevolg, elke actie heeft onvermijdelijk een reactie, al hoeft dit niet à la minute te zijn. We creëren energie door elke intentie, daad en gedachte die we doen of hebben. Alle energie komt uiteindelijk bij je terug.
Karma is Sanskriet voor ‘handeling, ‘actie’, ‘daad’ of ‘werking’. Het is in het Hindoeïsme nauw verbonden aan reïncarnatie. Je karma bepaalt hoe je herboren zal worden. Strikt genomen echter, verwijst karma alleen maar naar het verrichten van daden, niet naar de gevolgen van die daden. Het gevolg van een daad is vipāka.
Karma en het gevolg worden gezien als een natuurlijk principe, een wet van actie en reactie. Er is dus geen god aan het werk die straft of beloont. Een goede daad heeft van nature goede gevolgen, slechte daden hebben van nature slechte gevolgen. Eigenlijk staat de wet van Karma boven het onderscheid van goed en slecht: dus zonder oordeel daarover. Een betere duiding is daarom dat daden met een bepaalde karakteristiek gevolgen van dezelfde karakteristiek veroorzaken.
De Boeddha onderwees het belang van daden of handelingen. Hij noemde zijn eigen leer dan ook soms een leer van daden (kiriyavada). Hij onderwees dat er verschillende soorten handelingen of daden (karma) bestaan.
Wat is levenskunst? Wat is een Zen momentje? Genieten van het leven. Hoe doe je dat? Wat is urban soft Qigong? Is meditatie alleen voor zweverige types? Wat is toegepaste meditatie? Is er verschil tussen mindfulness en meditatie? Zijn meditatie en slaap hetzelfde? Wat betekent in je kracht staan eigenlijk? Wat doet sporten met je? We willen allemaal gelukkig zijn, maar waarom? Hoe kan ik mijn spieren ontspannen? Wat is de Kabat-Zinn methode? Wat is de Jacobson methode? Is goed leren ademen belangrijk? Als ik ben wat ik heb en ik verlies alles, wat ben ik dan?