Wat is ayahuasca?

Wat is ayahuasca?

14 april 2024 0

‘Heilige medicijnen’ uit eeuwenoude tradities zijn steeds meer binnen handbereik. In de psychiatrie is het de normaalste zaak van de wereld om patiënten die onrustig zijn direct medicatie te geven. Ayahuasca speelt al eeuwen een centrale rol in religieuze en culturele tradities van de inheemse volkeren in het Amazonegebied. Dit hallucinogene brouwsel kan onderdeel zijn van rituelen rond spirituele inwijding en werd/wordt daar gebruikt door lokale holistisch-denkende sjamanen om mensen te helpen genezen, diepgaande geestelijke en lichamelijke inzichten en persoonlijke groei.

Ayahuasca is de verzamelnaam voor een groep plantenbrouwsels die MAO-remmers bevattende planten combineren met planten die andere (meestal indole) alkaloïden bevatten. De naam ayahuasca is afkomstig uit de taal van de Quichua en kan vertaald worden als “slingerplant van de ziel”.

Inmiddels wordt Ayahuasca ook in de westerse wereld veel ingezet om te helpen bij het krijgen van inzichten en bij problemen zoals depressie, angst, trauma, burn-out, verslaving, reumatische klachten, of het posttraumatische stress syndroom en andere vraagstukken. Het tripmiddel ayahuasca zorgt in de juiste dosering voor een sterke roes met visuele hallucinaties en droomachtige visioenen. Het overgeven wordt vanuit de traditionele interpretatie gezien als een reiniging. Hierbij zou je bijvoorbeeld negatieve emoties of patronen verwijderen uit je lichaam.

Inmiddels is Ayahuasca in Nederland officieel verboden vanwege één van de actieve stoffen DMT, dat op de opiumlijst staat. Vóór 2019 werd het gebruik nog gedoogd. Maar na een aantal incidenten met een foute afloop die in de media verschenen, is het middel na een uitspraak van de Hoge Raad officieel verboden. Voor recreatief gebruik is het ook niet geschikt. Het kan een trigger zijn voor psychiatrische aandoening, zoals een psychose. Vraag jezelf ook goed af waarom je een ceremonie zou willen ondergaan.

Wat is CBD olie en waar is het goed voor? Wat is burn-out? Hoe herken je het en wat kun je doen? Wat is het beste middel tegen reuma? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Je spierherstel versnellen? Hoe kan ik mijn spieren ontspannen? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen? Je spierherstel versnellen? Wat betekent een mentaal breekpunt? Wat betekent dat je lichaam in de overlevingsstand staat? Wat is mental stretching? Wat is een mentale reset? Is voeding mijn beste medicijn? Hoe lang duurt het voordat afvalstoffen uit je lichaam zijn? Wat betekent algehele malaise? Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Wat is zelfsabotage en waarom werk jij jezelf tegen? Wat betekent alles doet pijn?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar