Waarom is men agressief tegenover hulpverleners?
De afgelopen jaren lees je steeds meer artikelen over agressie tegen werknemers met een publieke functie en is in Nederland een groot probleem. Hulpverleners hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten hun werk veilig kunnen uitvoeren. Ze worden gehinderd door scheldpartijen, in het gezicht spugen, bedreigingen en zelfs fysiek geweld. Het komt helaas te vaak voor in Nederland en de agressieplegers weten de hulpverleners ook steeds vaker in hun privéleven te raken.
- Het komt vaak voort uit een gevoel van machteloosheid of frustratie bij de geweldpleger.
- De geweldplegers hebben vaak niet door dat hun gedrag als dreigent ervaren wordt.
- Het gebruik van drank of drugs door geweldplegers.
- Door de verhuftering, verharding een een groeiend ongenoegen in de maatschappij worden de lonten steeds korter bij de Nederlandse burgers.
- Een overheid die dit tolereert, met weinig daad-en slagkracht.
Vroeger had men respect voor iemand in een uniform. Vandaag is dat stukken minder en blijkt een terugkerend fenomeen te zijn. De publieke moraal kan aangetast worden en de burger kan zijn geloof verliezen ten aanzien van deze beroepen. Een bijkomend effect is dat het de kwaliteit van de dienstverlening van deze belangrijke hulpverleners in het gedrang brengt, door langdurige afwezigheid, ziekteverzuim of zelfs ontslag van de betrokken ambtenaar. Wat betekent verhuftering? Wat is een dreigcultuur? Kunnen opgelegde maatregelen leiden tot meer agressie en geweld? Is verhaal halen met persoonlijke knokploeg een wijs besluit? Hoe komt het dat de verharding in onze samenleving toeneemt? Wat is agressie door derden?