Wat is de oorzaak van ergens te snel agressief op reageren?
Omgaan met ongecontroleerde woede is niet makkelijk. Dit heeft te maken met verstoorde controle. Als dat soort buien vaker voorkomen dan is het een goed idee om er wat aan te doen. “Doe nu eens even rustig!” roepen tegen een persoon die hoog in zijn of haar emoties zit werkt niet, dat moge duidelijk zijn.
Je kunt om veel redenen boos worden of ergens agressief op reageren, bijvoorbeeld omdat je je onbegrepen of verdrietig voelt. Door na te denken over de oorzaak waarom je je woedegevoelens niet in bedwang kan krijgen, leer je jezelf beter kennen. Daardoor kun je ook beter over je gevoel leren praten. Doe dat als je weer wat rustiger bent. Als je hier vaker last van hebt, dan kan dit jou en je omgeving schaden.
- Leer je boosheid herkennen
- Blijf in het heden
- Krop niet op
- Reageer niet lichamelijk.
- Leer om niet accuut of impulsief te reageren. Creer bij jezelf een ‘pauzeknop’ om eerst een situatie snel te overzien en te beoordelen. Je stressreactie omzetten naar een nuttige actie. Je wordt van achter benaderd met een ‘bearhug’. Dit kan zijn dat iemand je een knuffel wil geven uit liefde of wil iemand je van achter belagen, aanvallen en naar de grond brengen.
- Maak je boosheid op een goede manier bespreekbaar
- Zoek samen naar oplossingen
- Erken dat je fout zat
- Onderzoek de onderliggende oorzaak
- Denk ook goed na over de mentale, maar ook fysieke gevolgen die jouw ongecontroleerde fysieke en mentale woede ten gevolge kunnen hebben bij de ander en bij jezelf. Stel je geeft iemand een genadeloze trap of stoot met ernstig letsel als gevolg of je breekt iemand door je verbale geweld. Waar sta je dan en wat heb je dan bereikt kun je jezelf afvragen.
In het dierenrijk wordt agressie als gerichte kwaadheid namelijk ingezet ter communicatie. Het gebeurt vaak dat dieren agressie laten zien om destructief gedrag juist te voorkomen.
Het is goed te weten dat boosheid of agressieve reactie ‘een tweede gevoel’ is. Meestal komt er voor je boos wordt, een ander gevoel in je naar boven. Dat kan van alles zijn; misschien voel je je aangevallen? Of niet serieus genomen. Onrechtvaardig behandeld, buiten gesloten, uitgedaagd? Merk je dat het steeds dezelfde soort triggers zijn die je zo boos of agressief maken, kun je daarmee aan de slag.
Waarom raakt het je zo? Onder welke omstandigheden gebeurt het en onder welke omstandigheden niet? Kun je daarin sturen? Als je je meer bewust bent van bepaalde patronen, is het veel makkelijker om er anders mee om te gaan!
Je karakter speelt een rol in het hebben van woedeaanvallen, agressief gedrag of het hebben van driftbuien. De één heeft nu eenmaal een meer temperamentvol karakter dan een ander. Extraverte en impulsieve personen reageren over het algemeen met meer emotie op bepaalde situaties dan introverte personen. Bij kinderen zie bijvoorbeeld je dat de extraverte kinderen hun emoties minder goed kunnen controleren en sneller boos worden.
Als je van nature verlegen bent is moeilijker om je emoties te uiten en zul je je boosheid vaker opkroppen, daar kan dan weer een woedeaanval uit voortkomen. Personen met een rustig karakter worden over het algemeen wel minder snel boos omdat ze hun emoties beter kunnen controleren.
Nog even voor de duidelijkheid: een minder goede opvoeding hoeft niet te betekenen dat je per definitie een agressieve volwassene wordt, net zo min als dat je omgeving er altijd voor zorgt dat je een woedeaanval krijgt. De oorzaak van een woedeaanval of agressief gedrag is vaak een combinatie van verschillende factoren en is voor elk persoon anders.
Het hebben van een woedeaanval is geen reden om direct hulp te zoeken. Iedereen raakt wel eens super gefrustreerd en na een slechte nachtrust en weinig eten kan een kleine onbenullige reden genoeg zijn om te ontploffen. Maar gebeurt dit vaker, en ondervinden jij en je omgeving er hinder van, dan is het tijd om er wat aan te doen.
Vechtsport als therapie: wat is dat? Wat doet een conflictcoach? Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Wat is een woedeaanval? Wat zijn universele basisemoties? Wat te doen met de opgekropte frustraties? Wat betekent door het lint gaan? Wat doet stress met goed fatsoen? Waar komt agressief gedrag vandaan? Wat betekent hoog in je emotie zitten? Wat is een driftkikker? Wat is een agressiecoach? Neem ik genoeg tijd om te ontladen? Kan ik mijn zelfbeheersing vergroten? Waarom is zelfbeheersing belangrijk? Is schreeuwen goed voor je? Wat is deëscaleren? Wat is HSRT? Wat is assertief communiceren?