Waarom worden rek-en strekoefening, warming-up en cooling down vaak door elkaar gebruikt?
Je kent het wel, een trainer roept aan het begin van een training dat we een warming-up gaan doen en vervolgens krijg je allemaal statische rek-en strekoefeningen (statische stretching). Zo ook met cooling down na een training. Dat is iets wat in veelvoud gebeurt en een hete aardappel in menig discussie, maar ook vaak onwetendheid van een betreffende trainer.
Zonder te spreken over goed of fout, zijn warming-up, cooling down en rek-en strekoefeningen, drie totaal verschillende dingen en hebben deze drie items ook nog eens een totaal ander doel. Ergens is het ook niet helemaal gek omdat velen deze onderwerpen door elkaar halen en de algemene tendens is dat rekken en strekken goed is voor het menselijk lichaam.
De warming-up zou wat ons betreft een verplicht onderdeel moeten te zijn van elke training of wedstrijd en eindig je met een cooling down. Een warming-up is niets anders dan op een vrij simpele manier je lichaam opwarmen en je lichaam voor te bereiden op de komende inspanning zodat blessures worden voorkomen. Denk maar even aan van het losjes inlopen (lees: lichte cardio), gedurende 8 à 10 minuten. Daarbij maak je lichte bewegingen met je armen, benen en romp. Hiermee breng je de functies van je hart, longen, zenuwstelsel en spieren op een hoger niveau en zorgt ervoor dat je hartslag en je reactievermogen van je spieren worden verhoogd. Poepsimpel! Maak het voor jezelf visueel en denk aan joggen, touwtje springen of jumping jacks & such & more. Een specifieke warming-up is gericht op de sport die je uitoefent.
Er zijn veel verschillende ideeën over de cooling down. Zo zijn er veel atleten die er bij zweren, maar zo roepen ook velen dat het ‘onzin’ is. Een cooling-down, ook warming-down of warm-downs, is het tegenovergestelde van een warming up: het helpt je om de overgang te maken van activiteit naar rust. Een lichte lichamelijke inspanning bedoeld om het lichaam na het sporten tot rust te laten komen. Door niet acuut te stoppen, maar de inspanning geleidelijk af te bouwen zorg je voor een goede afvoer van de afvalstoffen uit de spieren. Als je na een intensieve training geen cooling-down zou doen maar plots zou stoppen, dan loop je het risico dat je bijvoorbeeld dizzy (lees: duizelig) wordt.
Als het gaat om rekken, dan zijn er twee methoden die het meest worden toegepast:
- Statisch rekken dynamisch (‘verend’) rekken. Statisch rekken houdt in dat je
de spier langzaam en voorzichtig op rek brengt tot in de uiterste stand. Vervolgens houd je
deze positie gedurende een aantal seconden vast. - Dynamisch rekken wil zeggen dat je de spier al verend op lengte brengt.
Vanuit onze praktijkervaringen en dat we een heel leven al in de verschillende soorten maten van sport en multisport zitten, zeggen wij dat rek-en strekoefeningen niet gedaan moet worden met koude spieren en dus vooral niet te gebruiken als warming-up. Dit zal in onze perceptie van de realiteit de prestatie tijdens de wedstrijd of training kunnen verminderen. Koud rekken en strekken voor een inspanning heeft een negatief effect op maximale spierkracht en explosiviteit. Wil je perse rek-en strek doen, doe dit dan tijdens je cooling down, na afloop van je training, omdat je lichaam dan al warm is.
Wat is een warming up? Wat is een cooling-down? Waarom zijn rek en strek oefeningen belangrijk? Hoe ontstaat een sportblessure? Welke soorten blessures zijn er? Welke risicofactoren zijn er die de kans op een blessure verhogen? Wat zijn de 10 meest voorkomende sportblessures? Welke schade kunnen sportblessures veroorzaken? Hoe kun je vechtsportblessures voorkomen? Wat zijn de meest voorkomende BMX blessures? Wat zijn de meest voorkomende mountainbike blessures? Wat zijn de meest voorkomende badminton blessures? Wat is een veel voorkomende ski blessure? Wat zijn meest voorkomende blessures bij krachttraining? Wat is een energielek? Waarom is een goed herstel na het sporten belangrijk? Je spierherstel versnellen? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen? Waarom is spierpijn de 2e dag na het sporten erger? Wat is een cardio training?