Wat zijn onzichtbare littekens?
In het leven loop je onvermijdbaar littekens op. Littekens van trauma kunnen zichtbare en onzichtbare (psychische) littekens achterlaten. In deze maakbare wereld waar het vooral om de buitenkant gaat, zie je vaak niets op het eerste gezicht aan een persoon. De verborgen littekens die trauma achterlaat kunnen ons leven op een diepgaande manier beïnvloeden, zelfs lang nadat de gebeurtenis zelf voorbij is.
Trauma ontstaat vaak na ingrijpende, schokkende, angstige of levensbedreigende gebeurtenissen, die onze emotionele stabiliteit en veiligheid aantasten. Trauma kan zich openbaren in verschillende vormen: van (oorlogs)geweld, misbruik, onderdrukking en verwaarlozing tot pesten, relatiebreuken, ziekte, ongelukken, natuurrampen of andere traumatische gebeurtenissen. Er ontstaat hierdoor een psychische of emotionele verwonding, wat in je lichaam en geest vast komt te zitten en getriggerd wordt op bepaalde momenten in je leven, die zeer onplezierig zijn.
De impact van trauma is verschillend en complex. Een ieder ervaart en verwerkt trauma op zijn of haar eigen manier. Echter, er zijn een aantal veelvoorkomende symptomen die mensen met een traumatische herinnering kunnen ervaren:
- Herbelevingen: Flashbacks, nachtmerries en intrusieve gedachten die de traumatische gebeurtenis opnieuw beleven.
- Vermijding: De neiging om plekken, mensen of situaties te vermijden die herinneringen aan het trauma oproepen.
- Negatieve gedachten en gevoelens: Gevoelens van angst, hopeloosheid, woede, schuld en schaamte.
- Lichamelijke klachten: Slaapproblemen, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, overgevoeligheid voor stress en lichamelijke pijn.
- Veranderingen in gedrag: Ontwrichting van relaties, middelenmisbruik, risicovol gedrag, sociale isolatie.
Hoe verschillend en complex trauma kan zijn, is het belangrijk om te weten dat herstel mogelijk is. Met de juiste hulp en ondersteuning kan men met een traumaherinnering leren omgaan met hun symptomen en hun leven weer op de rit krijgen met een leven met weerbaarheid, veerkracht en welzijn.
Tip voor de personen die een naaste hebben die onderhevig is of is geweest aan een trauma.
- Luister zonder oordeel: Laat de persoon zijn of haar verhaal vertellen zonder te oordelen of te proberen oplossingen aan te dragen.
- Bied praktische hulp: Bied praktische hulp bij dagelijkse taken, zoals boodschappen doen of koken als iemand hier moeite mee heeft. Dit kan enorm helpen.
- Wees geduldig: Genezing van trauma kost tijd. Wees geduldig en respecteer de grenzen van de persoon.
- Zoek ook hulp voor jezelf: Het omgaan met een getraumatiseerde naaste kan ook emotioneel belastend zijn. Zoek hulp voor jezelf als je dat nodig hebt.
De impact van het trauma hangt af van iemands veerkracht, sociale steun en hoe iemand kan omgaan met stressvolle gebeurtenissen. Hoe groot ook de impact mag zijn van trauma, het hoeft geen levenslang vonnis te zijn. Met de juiste hulp, ondersteuning en toewijding is het mogelijk om te helen van trauma of in ieder geval een betere kwaliteit van leven te krijgen en een leven op te bouwen dat gekenmerkt wordt door weerbaarheid, veerkracht, kracht en hoop.
Moet je alles geloven wat je denkt? Wat is lijden in stilte? Welke nadelen heeft zelfmedelijden? Kun je een oorlogstrauma doorgeven? Wat is (CSR) Combat Stress Reaction? Is er verschil tussen lichamelijke en mentale vermoeidheid? Toe aan rust? Waardoor ontstaat mentale- en emotionele uitputting? Hoe krijg je lichamelijke vermoeidheid uit je lichaam? Waarom is hulp vragen zo moeilijk? Wat betekent aan je taks zitten? Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Wat betekent regressie in de psychologie? Wat doet een familieopstelling met je? Is er relatie tussen stress en blessures? Wat is iron mind conditioning? Wat betekent jezelf tegenkomen? Heb ik gebrek aan weerbaarheid? Helpt weerbaarheidstraining tegen overmatig piekeren? Wat is Indisch zwijgen? Wat betekent regressie in de psychologie? Wat betekent een vermijdende hechtingsstijl? Wat is zelfsabotage en waarom werk jij jezelf tegen? Waarom schamen we ons om te huilen? Vechtsport als therapie: wat is dat?