Hoe krijg je lichamelijke vermoeidheid uit je lichaam?
Bij fysieke vermoeidheid ben je lichamelijk moe en gaat je lichaam protesteren. Fysieke vermoeidheid spreekt iets meer voor zich en kan komen door lichamelijke inspanning, een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, een laag bloedsuikergehalte, verzuurde spieren, natuurlijke reacties van je lichaam op de inspanning die het heeft geleverd, stress en/of een slaaptekort. Maar wat als inspannend wordt ervaren, varieert per persoon. Het kan leiden tot spierpijn, hoofdpijn en een sterke behoefte aan slaap.
Als je meer energie verbruikt dan dat je terugkrijgt, kan dat je een lusteloos, sloom gevoel geven en zelfs je concentratie aantasten. Je kan het ook aan je lichaam voelen, je hebt vaker hoofdpijn en/of spierpijn. Als je te lang rondloopt met je extreme vermoeidheid kan je lichaam uitgeput raken.
Toch zijn we doorgaans best goed in het negeren hiervan. Mentaal kunnen we onszelf vaak motiveren om ‘nog even door te gaan’, ‘je bent toch geen softy’, ‘dit en dat nog even af te maken’, ‘je bent toch geen watje’, ‘slapen is saai’, ‘slapen moet je doen als je dood bent’, ‘we moeten ons vooral niet aanstellen’ of ‘het gaat nog best’.
Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en wat bij de één tot vermoeidheid leidt, kan de ander juist energie geven. Signalen van moeheid kun je heel negeren, maar linksom of rechtsom, zul je op een bepaald moment moeten herstellen. Een mens ligt niet voor niets een derde zijn of haar leven in bed.
Het is belangrijk eerst te weten wat de vermoeidheid bij iemand veroorzaakt. Er zijn verschillende soorten vermoeidheid. Leer je dit uit elkaar te halen, dan wordt het makkelijker om naar je lichaam te luisteren. Want de ene vermoeidheid vraagt om een andere aanpak dan de andere.
Fysieke vermoeidheid kan overgaan in mentale vermoeidheid, bijvoorbeeld als je na lichamelijke inspanning niet goed meer kan concentreren. Mentale vermoeidheid kan overgaan in fysieke vermoeidheid, zoals hoofdpijn of zich mentaal te moe voelen om fysiek iets te ondernemen, bijvoorbeeld na een dag mentaal hard werken ’s avonds nog gaan sporten. Het helpt je bovendien niet alleen bij het sporten, maar ook in je dagelijkse leven: het zorgt ervoor dat je weet waar je grenzen liggen, zodat je ze niet constant over gaat. Tenslotte kunnen fysieke en mentale vermoeidheid ook tegelijk voorkomen. Daarnaast is het belangrijk te beseffen en begrijpen dat de één het ander niet uitsluit én dat het één de ander kan veroorzaken.
We leven in een periode waarin we altijd maar ‘aan’ moeten staan. Er wordt veel gevraagd van onze aandacht en productiviteit.
Ook te intensief trainen kan een valkuil zijn. Met sporten als squash of spinning trekken beginners al snel hun reserves leeg, waardoor ze de rest van de week geen puf meer hebben. Vergis je ook niet in de impact en effecten van te licht slapen, bijvoorbeeld door piekeren of spanningen.
Blijf scherp, want fysieke vermoeidheid kan ook komen door bijvoorbeeld een lichamelijke aandoening zoals een spierziekte, of omdat je simpelweg ouder aan het worden bent, je meer vatbaar bent voor kwaaltjes en je lichaam anders reageert als toen je 19 was en je dus eerder vermoeid raakt. Hou er rekening mee dat het bij fysieke vermoeidheid je enige tijd kan kosten om er helemaal bovenop te komen.
Is er verschil tussen lichamelijke en mentale vermoeidheid? Je spierherstel versnellen? Hoe kan ik vermoeidheid tijdens het trainen verminderen? Los ik oververmoeidheid op met slapen? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen? Hoe kun jij jezelf opladen? Wat betekent aan je taks zitten? Pijnlijke en overbelaste knieën. En nu? Hoeveel uur slaap heb ik nodig? Waarom is een goed herstel na het sporten belangrijk? Wat is een herstelcoach? Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Wat is een energielek? Wie of wat is de man met de hamer? Wat is overtraining? Wat is ontspanning door inspanning?