Wat betekent belastbaarheid?

Wat betekent belastbaarheid?

4 oktober 2024 0

Belastbaarheid is de hoeveelheid belasting die het lichaam aankan. Dit heet ook wel draagkracht. Belasting gaat over wat van het lichaam gevraagd wordt. Capaciteit gaat over wat het lichaam aankan. Wanneer de ervaren last groter is dan de belastbaarheid, is er sprake van overbelasting.

Belasting: “Een last of gewicht dat gedragen moet worden of dat op een individu rust.” Dit kan een last zijn in gewicht (kg) maar ook een last op geestelijk niveau. Is de last op het geestelijk niveau dan is de last niet uit te drukken in een waarde. Het is in dat geval de psychische druk die er op een individu wordt uitgeoefend.

Het is prettig als belasting en belastbaarheid met elkaar in evenwicht zijn. Door ziekte, blessure, fysieke klachten of een chronische aandoening kan dit evenwicht verstoord raken. Ondanks je beperkingen is het toch belangrijk je belasting en belastbaarheid op te bouwen.

Al naar gelang de bouw van het lichaam, de sterkte van spieren, de algehele conditie, de voedingstoestand en de mate waarin een persoon vermoeid of uitgerust, gespannen of ontspannen is, bepalen of de belastbaarheid van de persoon goed is. Bij de juiste intensiteit van de trainingsprikkel en voldoende hersteltijd, wordt je belastbaarheid vergroot. Dit wordt supercompensatie genoemd.

Door de belastbaarheid te verhogen neemt de ‘vatbaarheid’ voor klachten af. Door training verbetert de belastbaarheid en is het lichaam in staat om steeds grotere belastingen aan te kunnen. Regelmatig trainen verhoogt de conditie en daardoor de belastbaarheid; het lichaam wordt sterker.

Wanneer een persoon een blessure of pijn heeft is het volstrekt normaal om je af te vragen wat er fout ging en hoe we het de volgende keer kunnen voorkomen. In de meeste gevallen gaat het om de belasting in verhouding tot capaciteit. Hiernaast kan pijn ook worden beïnvloed door onze gedachten, verwachtingen (helaas vaak uitgestelde teleurstellingen), ervaringen en andere dingen die in ons leven gebeuren.

Wees niet altijd te hard voor jezelf en dat je niet goed zou functioneren. Wanneer je geblesseerd bent moet je misschien tijdelijk de belasting verlagen met rust. Maar onthoudt dat bij een langdurige rustperiode de capaciteit van de weefsels ook afneemt en als gevolg hiervan is er minder belasting nodig om opnieuw geblesseerd te raken. Dit betekent noodzakelijkerwijs om rustig op te bouwen tot het oude niveau van activiteit. Heb respect voor je eigen lichaam en de tijd die het nodig heeft om op het high impact niveau terug te komen. Door langzaam je activiteit te verhogen past je lichaam zich aan door de capaciteit te verhogen. Wanneer je dit te snel doet raak je geblesseerd.

Wat is supercompensatie? Wat is overtraining? Hoe krijg je lichamelijke vermoeidheid uit je lichaam? Wat is progressive overload? Wat betekent deloaden als krachtsporter? Is er relatie tussen stress en blessures? Wat is sportrevalidatie? Wat betekent aan je taks zitten? Wat zijn onzichtbare littekens? Waarom is hulp vragen zo moeilijk? Hoe kun jij jezelf opladen? Even je rust pakken! Wat is dat? Waarom is rust nemen belangrijk? Wat betekent jezelf tegenkomen? Wie of wat is de man met de hamer? Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Kan ik teveel trainen? Hoe nuttig is maximaal trainen? Waarom is een goed herstel na het sporten belangrijk? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen? Wat is een herstelcoach? Wat is multiplanaire training? Wat is uitgestelde teleurstelling? Wat valt onder weerbaarheid? Heb ik gebrek aan weerbaarheid? Hoe train ik mijn mentale weerbaarheid? Welke soorten weerbaarheid zijn er?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar